Galaktompoureko

Ingrediënten :
Siroop:
- 750 gr suiker
- 500 ml water
- 2 st kaneelstokjes
- 50 gr honing
- 2 st citroenen (alleen schil geraspt)
Vulling :
- 200 gr suiker
- 500 ml kookroom 20%
- 500 ml volle melk
- 4 st eieren
- 350 gr boter
- 200 gr griesmeel
- 500 gr bladerdeeg (voor baklava)
- 5 ml vanilla aroma (vloeibaar)
Bereiden :
Siroop:
In een pan doen we de water, de suiker, de kaneelstokjes en de citroenschil. Koken we voor 5-10 minuten, daarna doen we de vuur uit en voegen we de honing toe. Roeren we eventjes en laten we het staan om af te koelen.
Vulling :
In een beslagkom voegen we de eieren en de 100 gr van de suiker toe en roeren we tot het meringue wordt. In een keukenmachine zou beter zijn. In een pan voegen we de melk toe, de kookroom, de vanille aroma en de rest van de suiker (100 gr). Koken we op lage-middel vuur tot het begint te koken en dan voegen we de griesmeel toe. Roeren we voor 3-5 minuten. Als het klaar is doen we het vuur uit en voegen we de boter (100gr) toe en roeren we tot het afgekoeld is. Daarna voegen we de meringue toe (eerste mix) en zachtjes roeren we voor 3-5 minuten tot het een mooie crème wordt. Smelten we de boter in de magnetron of op een bakplaat. We maken ons bladerdeeg open en met onze keukenkwast beboteren we een pan goed, zodat de boter overal mee naar toe gaat. Zet één vel deeg erin en besmeer met veel boter. Herhaal hetzelfde proces voor vijf vellen bladerdeeg. Daarna voegen de vulling toe en we draaien onze vellen bladerdeeg van binnenuit. Zetten we de rest van de vellen bladerdeeg zoals de andere. Snijd de galaktompoureko in 10-12 stukjes, snijd zachtjes en giet alle boter erin. Bakken we in 160-170 graden voor 70-80 minuten tot de bovenkant een mooie goudbruine kleur krijgt. Gieten we de koude siroop die we in het begin gemaakt hebben en wachten we minimum 20 minuten om het af te laten koelen.
Serveer met geraspte kaneel bovenop.
Maak jouw eigen website met JouwWeb